De single van The Chaps uit 1977 (foto: Henk Borg)

De hoesfoto uit het plakboek van Henk Borg (foto: Henk Borg)

'De opvolger van Oerend Hard' ging niet zo hard als gehoopt

Geplaatst op: 14 juni 2018 13:54 uur

MOTORSPORT - Het had in de jaren '70 misschien wel de potentie van een hit. Het nummer Op de T.T. van The Chaps uit 1977 brak echter nooit door en dat heeft volgens een oud-bandlid hoogstwaarschijnlijk te maken met de treinkaping bij De Punt in datzelfde jaar.

De treinkaping begon op 23 mei en eindigde op 11 juni. De TT van dat jaar vond plaats op 25 juni. In de weken voorafgaand aan de TT brengt het amusementsorkest The Chaps hun vierde single uit die inhaakt op de populariteit van de TT. De vijfkoppige band bestond toen uit Arend Huizinga uit Spijkerboor, Henk Doedens uit Bovensmilde, Henk Borg uit Annen, Bert Toebak uit Leek en Woody van der Woude uit Oostwold.

Geen promotie op de radio
"Het plaatje zal regelmatig tijdens de TT op het circuit worden gedraaid. Misschien zelfs wel tijdens de Nacht van Assen. In ieder geval een leuke promotie van het nieuwste product van The Chaps", schrijft Nieuwsblad voor de Eemsmond voorafgaand aan de 47ste TT. Van promotie op de radio kwam het in de weken voorafgaand aan de TT niet. De landelijke en regionale zenders pasten hun muziekkeuze aan vanwege de treinkaping bij De Punt.

Op dat moment een domper, zegt oud-toetsenist Borg, tegenwoordig woonachtig in Hoogeveen. "We hebben na het opnemen van de single mooie hoesfoto's laten maken. Ik kende Jan Eggens, bekend uit de racewereld in Assen. Die heb ik gevraagd of hij met een aantal motoren naar het TT Circuit wilde komen. Dat heeft-ie gedaan en we hebben daar professionele foto's gemaakt."

De treinkaping staat ver boven een singletje dat je als groep uitbrengt. We hadden er uiteraard begrip voor.
Henk Borg


"Toen het nummer begin juni uitkwam, was de treinkaping bij De Punt aan de gang. Dat betekende dat voor dit soort muziek op de radio helemaal geen ruimte was. Er werd alleen aangepaste muziek gedraaid. Dat vonden wij heel jammer, met als gevolg dat het nummer niet echt iets heeft gedaan. De verwachtingen waren hoog hoor, maar dat viel helemaal weg door de treinkaping. Logisch ook, want dat staat ver boven een singletje dat je als groep uitbrengt. Die kaping was belangrijker, dus daar hadden we uiteraard begrip voor", blikt Borg terug.

Johnny Hoes
Het nummer Op de T.T. werd geschreven door de Groninger Jur Eckhard. De band kwam via via in contact met Telstar-talentscout Jan Hovinga uit Musselkanaal. Hij zorgt dat de single wordt uitgebracht door Telstar. Naast Op de T.T. wordt ook het nummer Hey, Hey, Rickey opgenomen bij Johnny Hoes in de Telstar-studio in Weert. Hovinga was enthousiast over het resultaat, aldus Nieuwsblad voor de Eemsmond. "De opvolger van Oerend Hard!" en de Leekster Courant schrijft dat de plaat een kraker zal worden. Maar zover kwam het niet.

"De treinkaping was wel afgelopen voordat de TT begon, maar ja, toen is er verder niets meer mee gedaan. Als zo'n nummer uitkomt, moet het eigenlijk direct worden gepromoot. We wilden ook best wel landelijke bekendheid, maar we waren wel een band die meestal in het Noorden speelde. We waren geen professionals. We hadden het druk in het Noorden en dat was leuk. En als je door zo'n single toch wat meer landelijke bekendheid kon krijgen, was dat alleen maar goed", zegt Borg. 

TT-tijd
Borg is tegenwoordig actief als vrijwilliger bij Radio Hoogeveen. Hij kan het niet laten om 'zijn eigen' nummer met enige regelmaat te draaien. "Meestal rond de TT draai ik het nummer weer. Ik heb 'm ook als singletje thuis, dus daar is het ook nog regelmatig te horen", lacht de 70-jarige oud-muzikant.Borg vindt het nummer van The Chaps uiteraard zijn ultieme TT-hit. Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete TT-hit. Welk nummer hoort volgens jou onmiskenbaar bij de TT? Geef jouw favoriete TT-lied hier door.  

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

Door: Leo Wassing

Deel dit bericht

ADVERTENTIE