Het podium in Barcelona: Marc Márquez (l), Jorge Lorenzo (m) en Valentino Rossi (foto: EPA/Andreu Dalmau)

MotoGP-voorbeschouwing: 'In Assen worden de knapen van de mannen gescheiden'

Geplaatst op: 19 juni 2018 06:00 uur

MOTORSPORT - Kan Jorge Lorenzo de stijgende lijn doortrekken naar de TT in Assen? Dat wordt volgens NOS-commentator Hans van Loozenoord de grote vraag tijdens de MotoGP-wedstrijd op zondag 1 juli.

Lorenzo won eergisteren op het circuit van Catalunya in Spanje zijn tweede opeenvolgende Grand Prix. Eerder won hij op het circuit van Mugello in Italië. "Wat ik mooi vind voor het kampioenschap is dat Lorenzo nu ook op de Ducati de lijn doortrekt en ook op een ander circuit wint, waarbij hij in feite heeft aangetoond dat het geen eenmalig succes was op Mugello. De vraag die iedereen bezig gaat houden: kan 'ie dat ook in Assen?", aldus Van Loozenoord. 

Top drie
In het algemeen klassement gaat de Spanjaard Marc Márquez aan de leiding na zeven Grand Prixs. De Honda-coureur won dit seizoen onder meer drie Grand Prixs achter elkaar en behaalde twee keer een tweede plaats. Hij verzamelde in totaal 115 punten. Valentino Rossi staat tweede met 88 punten.

"Door constant podiumplaatsen te halen, zonder te winnen, staat Rossi gewoon tweede op een achterstand van slechts 27 punten. Maverick Viñales staat nog steeds derde, terwijl hij niet lekker scoort en niet tevreden is met zijn materiaal op dit moment", zegt de commentator. 

Ducati versus Honda
Lorenzo staat, ondanks de laatste twee zeges in de MotoGP, zevende in het algemeen klassement met 66 punten. "Hij viel twee keer uit en finishte een keer als vijftiende en elfde. Dat schiet niet op natuurlijk en daarom kijkt hij tegen een achterstand aan van 49 punten. Dat zijn bijna twee volledige Grand Prixs (25 punten per overwinning, red.). Lorenzo moet blijven scoren en moet zich grote zorgen maken over de houding van Márquez, die hij gisteren liet zien in Barcelona."

Als Márquez zijn hersens gaat gebruiken en geen overbodige risico's gaat nemen, dan wordt het moeilijk om een achterstand van 49 punten in te lopen.
Hans van Loozenoord


"Márquez heeft geprobeerd Lorenzo te volgen en toen hij op een gegeven moment inzag dat dat niet lukte, heeft ‘ie op save gereden", duidt Van Loozenoord. "Daarmee behaalde hij gewoon 20 punten. Als Márquez zijn hersens gaat gebruiken en geen overbodige risico's gaat nemen, dan wordt het moeilijk om een achterstand van 49 punten in te lopen. Bovendien is de Honda van Márquez eigenlijk op elk circuit wel goed, zowel wat sturen betreft als het vermogen. Ze hebben behoorlijk wat gewonnen ten opzichte van vorig jaar. De Honda is qua bruikbaar vermogen een stuk dichterbij de Ducati gekomen", zegt Van Loozenoord. 

'Schrijf Lorenzo niet af'
Volgens de verslaggever is Márquez dan ook de grootste kanshebber. "Omdat hij altijd overal heel sterk is. Als Lorenzo zijn motor aan het sturen krijgt, dan kan hij in Assen ook mooie dingen laten zien. Maar hij heeft in Assen gewoon heel weinig succes gehaald de laatste jaren. Zijn laatste overwinning dateert van 2010 en dat is natuurlijk heel lang geleden. Maar wat wel mooi is, is dat Lorenzo een enorme drive in heeft om zich in zijn laatste jaar bij Ducati nog te bewijzen. Rossi heeft zelfs al geroepen: schrijf deze man niet af als kanshebber voor de wereldtitel. Maar goed, dan zal Márquez toch een keer moeten uitvallen."

Outsiders
Rossi, die vorig jaar voor de tiende keer in Assen won, behoort volgens Van Loozenoord altijd tot de kanshebbers. "De Italiaan heeft altijd een kaart die hij uit de hoge hoed kan toveren. Zeker op circuits waar ‘ie zich in zijn element voelt en Assen is daar één van." Verder noemt hij de Brit Cal Crutchlow, de Italiaan Andrea Dovizioso en Johann Zarco tot kanshebbers.

"Die jongens staan wel op scherp, want ze hebben tijdens de laatste Grand Prixs niet zo geweldig gepresteerd. Er komt natuurlijk een kentering dat het weer de goede kant op gaat. En dan staan zij er ineens bij hoor. Dan kan een Crutchlow ook ineens op het podium komen in Assen. En je hebt natuurlijk nog outsiders als Danilo Petrucci en Andrea Iannone. Als het een natte baan is, is Jack Miller zeker een podiumkandidaat. Als het een beetje gaat spoken met het weer in Assen, schrijf 'm dan maar op. Hij behoort tot de betere regenrijders."

Klapstuk van het weekend
Van Loozenoord kijkt vooral uit naar de MotoGP-wedstrijd tijdens de 88ste TT. "Dat wordt echt het klapstuk. De top tien kwalificeert zich binnen één seconde, dat geeft het niveau al aan dat er op dit moment is. Dat niveau is bijzonder hoog met zoveel uitstekende rijders. En Assen is natuurlijk ook een circuit waar de knapen van de mannen worden gescheiden."

De stand in de MotoGP na zeven Grand Prixs: 
1. Marc Márquez (Spa) – 115 punten 
2. Valentino Rossi (Ita) – 88 punten
3. Maverick Viñales (Spa) – 77 punten
4. Johann Zarco (Fra) – 73 punten 
5. Danilo Petrucci (Ita) – 71 punten 
6. Cal Crutchlow (Eng) – 69 punten 
7. Jorge Lorenzo (Spa) – 66 punten 
8. Andrea Dovizioso (Ita) – 66 punten 
9. Andrea Iannone (Ita) – 66 punten 
10. Jack Miller (Aus) – 49 punten 

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

Door: Leo Wassing

Deel dit bericht

ADVERTENTIE