De kwalificatietrainingen van vandaag werden bezocht door 40.000 toeschouwers (foto: RTV Drenthe)

Genieten van de trainingen en van het week op het TT Circuit (foto: RTV Drenthe)

Nieuw record op TT-zaterdag: 40.000 toeschouwers

Geplaatst op: 30 juni 2018 20:51 uur

MOTORSPORT - De tweede dag van de 88e Dutch TT van Assen werd bezocht door 40.000 racefans. Dat zijn er 3500 meer dan een jaar geleden. Ook gisteren was er al een stijging in het aantal bezoekers.

"We zijn tot nu toe dan ook zeer tevreden", laat TT-perschef Peter Schorer weten. "Voor deze stijging van tien procent hadden we vantevoren getekend."

De afgelopen twee jaar werd de racedag, op de zondag, bezocht door 105.000 toeschouwers. Öf we dat aantal halen durf ik nu nog niet te zeggen", vervolgt Schorer. "We moeten ook realistisch zijn. Morgenmiddag is ook de Formule 1-race in Oostenrijk en de 1/8e finalewedstrijd van het WK-voetbal tussen Spanje en Rusland." 

Marquez op pole in MotoGP 
De 40.000 bezoekers zagen vandaag Marc Marquez zijn eerste pole position van het seizoen grijpen. De regerend wereldkampioen en huidig leider in de WK-stand bleef de verrassend sterke Cal Crutchlow voor. Valentino Rossi was ook blij, want na een schuiver in de 4e vrije training herpakte de tienvoudig TT-winnaar zich in Q2. Met de derde plek staat ook hij op de eerste startrij. Jorge Lorenzo, de winnaar van de laatste twee Grand Prix start als tiende. 

Lees ook: Marc Marquez begint MotoGP-race TT vanaf pole position

Bagnaia snelste in Moto2, Bendsneyder baalt 
Er staat dit weekend tot nu toe geen maat op Francesco Bagnaia. De Moto2-coureur domineerde alle trainingen tot nu toe en ook in de kwalificatie was hij de snelste. Hij was in de kwalificatie 0,07 seconde sneller dan Marcel Schrotter en 0,08 seconde dan Luca Marini. Miguel Oliveira, de nummer twee in de WK-stand, viel tegen met de zeventiende kwalificatietijd. Ook de nummer vier in de stand, Lorenzo Baldassarri, start met plek dertien niet van voren. Bo Bendsneyder had ook geen enkele reden om te juichen. De enige Nederlandse vaste Grand Prix-coureur repte gisteren nog over een top-tien klassering in de kwalificatie, maar kwam niet verder dan plek 24. 

Lees ook: Bagnaia start vooraan in Moto2-race, Bendsneyder vanaf plek 24

Martin bewijst specialisme in kwalificatie Moto3, Van de Lagemaat profiteert van straffen 
Voor Jorge Martin is het de vijfde keer dit seizoen dat hij vanaf pole position mag starten in de lichtste GP-klasse. Achter de Spanjaard start Enea Bastianini vanaf plek twee. Hij was 0,3 seconde langzamer dan Martin. De eerste startrij wordt volgemaakt door Nicolò Bulega. De leider in de tussenstand om de wereldtitel Marco Bezzecchi, vanochtend nog de snelste, start van plek acht. 

Ryan van de Lagemaat start morgen in de Moto3-race tijdens de TT vanaf de 26ste plek.De Culemborgse wildcardcoureur reed een snelste ronde van 1.45,87, zijn snelste tijd van het weekend. Hij zat 3,8 seconden achter Jorge Martin die morgen vanaf pole position start. Met zijn tijd was Van de Lagemaat de langzaamste van het veld, maar hij hoeft niet achteraan te starten omdat meerdere coureurs een straf kregen voor te langzaam rijden.

Lees ook: Martin pakt pole position Moto3, Van de Lagemaat start van plek 26

Door: Niels Dijkhuizen

Deel dit bericht

ADVERTENTIE